La deg inspirere, ta sjømaten med ut!

La deg inspirere, ta sjømaten med ut!

Å lage mat i naturen gir rom for nye og varierte opplevelser og læringsmuligheter.

Matlaging er en konkret aktivitet, og barna ser raskt resultatet og nytten av jobben de har gjort. De lærer samtidig å nyttigjøre seg av og ta vare på naturen. Dette gir rom for gode sjømatopplevelser og fine turminner. Fisk og annen sjømat er råvarer som egner seg godt i utekjøkkenet - fisk har kort tilberedningstid og smaker godt.

Her er noen enkle tips til matlaging ute:

Tips 1 - Gode forberedelser er viktig.
- Vask, rens og kutt grønnsakene (små biter trenger kortere tilberedningstid).
- Kok opp vann og fyll på termos (det tar tid å koke opp vann på bål).
- Forkok ris, pasta eller poteter.
- Rens og del opp fisken.
-Ha fisken i en plastpose med kjøleelementer/våte avispapir som pakkes rundt fisken.

Ta barna med på forberedelsene. Dere sparer tid og barna får med seg hele prosessen.

Tips 2 - Riktig utstyr

Riktig utstyr er viktig for gode opplevelser. Til måltidet er det enklest om alle har med seg egen boks/skål til å spise av, bestikk og drikkeflaske. til tilberedelsene av måltidet ute er det ofte nok å ta med:
- Tynne, lette skjærefjøler.
- Små, skarpe kniver.
- Tynne plastposer (til oppbevaring av ferdigkuttede ingredienser).
- Takke, gryte, wok eller rist.

Tips 3 - Bål som varmekilde

Å lage god mat med enkle hjelpemidler gir gode opplevelser og en følelse av mestring. Når vi skal lage mat ute kan vi bruke ulike typer varmekilder. Vi kan tenne bål, bruke grill eller andre typer brennere, slik som stormkjøkken eller multifuelbrennere.

- Ring alltid brannvesenet og gi beskjed om at dere skal tenne et bål til matlaging.
- Tynn, tørr ved og fyrstikker er det eneste man trenger for å lage et bål.
- Hvis dere skal i et område der det er vanskelig å finne tørrved, husk å ta med noen vedkubber -      barna kan ha hver sin vedkubbe i sekken.
- Plasseringen av bålet er viktig. Plasser bålet mest mulig i ly for vinden og litt tilbaketrukket fra       barnas naturlig ferdsel og lekeområde.
- Ha vann i nærheten og slukk bålet godt før dere drar.

Tips 4 - Hygiene på tur

Det er viktig at maten som lages ute er trygg å spise. Håndvask er like viktig når vi tilbereder mat ute som inne. Er dere i nærområdet kan dere ta med dere en bøtte varmt vann til håndvask. Er det en bekk eller rent sjøvann i nærheten kan hendene skylles der, for så å vaskes og desinfiseres med våtservietter og/eller desinfeksjonssprit.

Tips 5 - Den enkle maten ute

Noe av det raskeste og enkleste du kan tilberede på tur er fiskekaker på spyd, varmet over bålet. Servér fiskekakene i grove pitabrød med knaskegrønnsaker til, og du har et fullverdig måltid. Har du litt bedre til er grove lakseburgere en hit - enkelt og veldig godt! Se hvordan du lager grove lakseburgere på fiskesprell.no.

Da er det bare å pakke tursekken og lage det neste måltidet ute. God tur!