Matoverfølsomhet og allergi

Matoverfølsomhet og allergi

Det er trivelig å dele måltids- og smaksopplevelser i barnehagen. Prøv derfor å velge matretter som er felles for hele barnegruppen. Her er det du må vite.

Reaksjoner på mat deles i to grupper, matallergi og ikke-allergisk overfølsomhet (intoleranse).

Ved matallergi er kroppens immunforsvar involvert i reaksjonen, og det er som regel proteiner i matvaren som fører til reaksjonen. Allergikere kan reagere på meget små mengder av maten de ikke tåler. Reaksjonene kommer ofte og raskt og kan i noen tilfeller være alvorlige.
Ved ikke-allergisk overfølsomhet, også kalt intoleranser, er immunforsvaret ikke involvert i reaksjonen. Symptomene kan ligne allergireaksjonene, men kommer oftere langsommere og er mindre alvorlige. De er også mer avhengig av mengden mat som blir spist.

Noen barn reagerer på ulike typer mat. Blant de minste barna fra ett til tre år har 5-8 prosent reaksjoner, og barnehagen må derfor gjøre tilpasninger i mattilbudet. Da sikrer barnehagen at også disse barna får et sunt og godt mattilbud, tilpasset deres matoverfølsomhet.

Forekomst

Blant barn i alderen 0-3 år er den vanligste matallergien mot melk og egg. Mellom 4-15 år er egg, nøtter og peanøtter de mest vanlige allergiene. Andre vanlige allergier er mot matvarer som fisk, nøtter, peanøtter, melk, sesamfrø og solsikkefrø. 

Blant de som er ikke-allergisk overfølsomme, vil mange reagere på produkter som inneholder laktose, sitrus, tomatprodukter, jordbær, sjokolade og paprika.

Hypersensitivitet

I sjeldne tilfeller reagerer et barn sterkt på små mengder av den maten de ikke tåler. Disse er hypersensitive og kan få livstruende symptomer. Reaksjonene kan komme umiddelbart etter at barnet har vært i kontakt med matvaren, men det kan også gå noe tid, opptil 1-2 timer. Barnehagen må ta spesielt hensyn til disse barna. I slike tilfeller er det viktig med god dialog med barnets foreldre og helsevesenet for å sikre at disse barna har en trygg hverdag i barnehagen. 

Det er trivelig å dele måltids- og smaksopplevelser. Prøv derfor å velge matretter som er felles for hele barnegruppen, så langt det er mulig.

Har du lyst til å lære mer om matallergi og matintoleranse?

Jobber du i barnehage eller SFO og har lyst til å lære mer om matallergi og matintoleranse? Fiskesprell arrangerer kurs der disse temaene er i fokus.

Les mer om dette her.