Merking av mat

Merking av mat

I barnehagen er det viktig at barna kan være trygg på at maten som blir servert ikke innholder allergener. Det er viktig at de barnehageansatte har rutiner for å sjekke innholdslisten til matvareprodukter som blir servert i barnehagen.

Allergener i produkter kan endre seg
Alle ingredienser som utgjør mer enn 2 prosent i en sammensatt matvare skal være merket, i fallende rekkefølge. Husk at innholdet i en vare kan endre seg noe, les ingredienslisten hver gang.

Ingredienser som ofte kan gi unormale reaksjoner skal være oppgitt selv i svært små mengder (mindre enn 2 prosent). Eksempler på slike ingredienser er: melk, egg, glutenholdig korn, fisk, skalldyr, soya, nøtter, peanøtter, sennep, bløtdyr, lupin, sesamfrø og selleri. Matvaren kan inneholde svært små mengder av allergenet, selv om det ikke er en ingrediens i selve matvaren. For eksempel kan det finnes spor av melk i fiskekaker uten melk, der årsaken kan være at det produseres fiskekaker med melk i det samme lokalet.
Det er kun de som kan få livstruende reaksjoner som må unngå matvarer som er merket med «Kan inneholde spor av…».

Viktig med rutiner
Når det lages mat i barnehagen, er det viktig å alltid lese ingredienslisten nøye, selv om det er en matvare som har blitt brukt tidligere. Innholdet i produktet kan være endret uten at emballasjen har endret utseende. Varedeklarasjon skal alltid oppdateres ved endring i oppskriften. Forskjellige produsenter kan ha ulikt innhold i samme type matvare. For eksempel kan én produsent lage fiskepudding uten hvete, mens en annen produsent kan lage med. La det derfor bli en rutine å sjekke ingredienslisten. Det er også viktig å lære seg hvilke navn som brukes på de ulike allergenene.

Tall fra Norges Astma- og Allergiforbund viser at ca. 95 prosent av de med matoverfølsomhet tåler spormengder av det allergenet de er allergisk overfor. God dialog med foreldrene om dette vil gjøre det enklere å lage og servere trygg mat til barna.