Lade skoles lakseburger med løkringer

Lade skoles lakseburger med løkringer
  • 
4

    4 porsjoner

  • 40-60 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Simen G. Fangel

Denne lakseburgeren ble stemt fram som Lade skoles favoritt til Fiskesprells oppskriftskonkurranse. Prøv den neste gang du føler for noe godt! 

Ingredienser

-
+

450  g  laksefilet, uten skinn og bein
0,5 ts  salt
0,5 ts  pepper
1,5 ss  kapers
1 fedd  hvitløk
1,5 ss  gressløk, frisk
1,5  ss  persille, frisk
   olje

Burgerbrød

1,5 dl  melk
2 ss  olje
25 g  gjær
0,5 ts  salt
1 ts  timian
1 dl  hvetemel sammalt, fint
2,5 dl  hvetemel
   egg

Dressing

1,5 dl  lettrømme
2 fedd  hvitløk
1 ss  persille, frisk
1 ss  gressløk, frisk
   salt og pepper

Løkringer

1   løk
170 g  hvetemel
40 g  potetmel
0,5 ts  bakepulver
1 ts  salt
2,5 dl  vann
2,5 dl  frityrolje

Tilbehør

   salat
   tomat

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten

Lag gjerne hvitløksdressingen først, la den stå å trekke fram til servering.

Burgerbrød:

  • Varm melk og olje til 37 °C .
  • Rør ut gjær i melken.
  • Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle.
  • Bland sammen melk og de tørre ingrediensene.
  • La deigen heve i ca. 25 minutter.
  • Mens deigen hever, sett ovnen på 225 °C.
  • Kna opp deigen, del den i fire og form flate boller med 7-8 cm i diameter.
  • Etterhev burgerbødene i ca. 30 minutter.
  • Pensles med egg før steking.
  • Stekes i ovn i ca. 12 minutter.

Lakseburger:

  • Finhakk laksefileten og legg den i en bolle.
  • Rør laks, salt og pepper kraftig sammen.
  • Finhakk kapers, hvitløk, gressløk og persille. Blandes sammen med fisken.
  • Dypp to skjeer i kaldt vann før du former fire burgerne av farsen.
  • Varm oljen i en stekepanne og stek burgerne i en stekepanne til de blir gyldenbrune.

Hvitløksdressing:

  • Ha rømmen i en liten bolle.
  • Finhakk hvitløken, gressløk og persille.
  • Ha i hvitløken og resten av ingrediensene, bland sammen.
  • Smak til med salt og pepper.

Synes du dressingen er for tykk, ha i 1-2 ss med melk.

Løkringer:

  • Skrell og kutt løken i ½ cm tykke ringer.
  • Legg løkringene i kaldt vann.
  • Bland sammen hvetemel, potetmel, bakepulver, salt og vann.
  • Vend løkringene i melrøra.
  • Varm opp olje i en kasserolle.
  • Legg løkringene forsiktig opp i den varme oljen og stek dem.
  • Løkringene er ferdig når de har fått en fin gyllden farge. Legg dem på et kjøkkenpapir slik at oljen renner av.