Røykt kolje med grønnsaksstuing

Røykt kolje med grønnsaksstuing
  • 
4

    4 porsjoner

  • 20-40 min

  • Vanskelighetsgrad

    Enkelt

Fotograf: Espen Grønli

Røykt kolje, også kalt hyse, er en god klassiker. Og sammen med gode, norske rotgrønnsaker er dette er en velsmakende og næringsrik hverdagsmiddag.

Ingredienser

-
+

1 kg  røykt kolje
4 dl  vann

Grønnsaksstuing

200 g  gulrot
150 g  kålrot
50 g  sellerirot
1 stk  purre
2 ss  margarin, flytende
4 ss  hvetemel
3 dl  grønnsaksbuljong
1 dl  melk
   salt
   pepper, hvit
   muskat, malt

Tilbehør

   potet

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Skjær fisken i serveringsstykker.
  • Kok opp vann i en vid kasserolle og legg i fiskestykkene.
  • Legg på lokk og la fisken trekke 10-12 minutter, avhengig av størrelsen på stykkene.

Grønnsaksstuing

  • Skjær grønnsakene i biter og kok passe møre i lettsaltet vann.
  • Varm margarin i en kasserolle, rør inn mel og la det surre i et par minutter.
  • Spe med grønnsaksbuljong til en tykk saus.
  • Spe med melk, og la sausen småkoke i ca. 5 minutter.
  • Ha i mer melk eller grønnsaksbuljong dersom sausen blir for tykk.
  • Smak til med salt, hvit pepper og muskat.
  • Ha grønnsaksterningene i sausen og la de bli varme.

Server røykt kolje med grønnsaksstuing og kokte poteter.