Store Bergan skoles stekt sjødrøm

Store Bergan skoles stekt sjødrøm, Fotograf: Patrick Sagen
  • 
4

    4 porsjoner

  • 20-40 min

  • Vanskelighetsgrad

    Middels

Fotograf: Patrick Sagen

Stekt sjødrøm er en nydelig torskerett med salat og en spennende siderett av brød, rømme og lodderogn. Oppskriften er komponert av elevene ved Store Bergan skole. 

Ingredienser


800 g  torskefilet
0,5 ts  salt

Saus

1 stk  purre
1 stk  paprika, rød
2 ss  smør
1 ts  paprikapulver
1,5 ss  hvetemel
1 dl  kremfløte
3 dl  fiskekraft av fiskebuljong
   salt og pepper

Salat

1 stk  avokado
1 stk  tomat
1 stk  isbergsalat
1 stk  paprika

Siderett

4 skiver  brød, fint
4 ts  lettrømme
2 ts  lodderogn
0,25 stk  rødløk
   olje

Framgangsmåte

Mengden ingredienser er blitt endret, men det kan være lurt å:
  • Tenke på at mat til mange tar litt lengre tid
  • Holde litt tilbake på saltholdige ingredienser og krydder, og heller smake til mot slutten
  • Snitt purren, skyll den og skjær den i tynne skiver. Skjær paprikaen i små terninger.
  • Smelt smøret, tilsett paprikapulver og purren.
  • Surr purren under omrøring ved svak varme i 6-8 minutter til den er blitt myk. Ta i melet og rør den fort inn. Trekk kjelen av varmen og tilsett gradvis buljong-vannet under stadig omrøring. Sett kjelen tilbake på platen og kok mens du rører.
  • Ta oppi paprikaterningene og la sausen småkoke i 5-10 min. Rør av og til. Visp fløten til en kremet konsistens. Tilsett den vispede fløten og rør godt rundt, smak til med salt og pepper.
  • Kok opp vann i en kjele og tilsett salt. Legg forsiktig fisken oppi. La den trekke i ca. 5 minutter.  
  • Lag salat, del avokado, tomat og paprika opp i små terninger. Legg dette i en bolle. Skjær isbergsalaten i tynne strimler.

Siderett

  • Kjevl skivene flate. Bruk en stjerneformet pepperkakeform til å stikke ut små sjøstjerne av brødet.
  • Ta litt olje på dem og legg dem i en stekepanne på sterk varme, til de blir brune.
  • La dem kjøle seg ned og tilsett 1 ts rømme og en ½ ts lodderogn og litt finhakket rødløk.

Retten serveres straks.