Skip to main content

Laksegyros

Foto: Studio Dreyer+Hensley

Klasse 9E fra Ris skole ble inspirert til å lage denne oppskriften på laksegyros, etter at en av elevene var på ferie i Hellas. En enkel og smakfull rett, hvor du kan bruke mange av ingrediensene du allerede har hjemme.

40-60 min
Medium

Foto: Studio Dreyer+Hensley

Ingredienser

Gyros-lefser:
200 g gresk yoghurt
Ca. 300 g mel
1 ts bakepulver
1 ts salt
½ ss olivenolje

Tzatziki:
1 agurk
170 g gresk yoghurt
2 hvitløksfedd
½ ts salt
½  ts pepper
Litt sitronsaft (kan sløyfes)
Friske urter, som mynte (kan sløyfes)

Syltet rødløk:
1 rødløk
1 dl vann
½ dl sukker
¼ dl eplesidereddik

Potetbåter/fries:
3 poteter
2 ss olje
½ ts salt
1 ts paprikapulver
½ ts chilipulver
½ ts spisskummen

Laks:
500 g laks
1 ss olje
1 ts salt
Pepper
1 ts paprikapulver
1 ts spisskummen

Fremgangsmåte

Gyros-lefser:

  1. Start med å lage gyros lefsene. Bland sammen yoghurt, mel, salt, bakepulver og olivenolje til en deig. Tilsett litt og litt mel. Pass på at deigen ikke er for tørr eller for klissete.
  2. Del deigen i fire like emner og form dem til runde emner, enten med hendene eller en kjevle
  3. Lefsene skal være ca. 1-2 cm tykke. Varm en stekepanne og stek lefsene i ca. 1 minutt i tørr panne dvs ikke tilsett noe smør eller olje i stekepannen.
  4. Avkjøles på rist under et kjøkkenhåndkle.

Tzatziki:

  1. Riv agurken på råkostjernet, ha agurken i en bolle og dryss på salt. La det trekke i 5-10 minutter, og press ut vannet.
  2. Finhakk hvitløken og tilsett den sammen med agurken og yoghurten. Bland det god sammen og smak til med pepper.

Syltet rødløk:

  1. Skjær rødløken i tynne skiver. Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle. La det koke helt til sukkeret har løst seg opp før du legger i løken.
  2. Kok opp, trekk kasserollen av platen og avkjøl. Løken blir best om den får stå og utvikle smak en stund.

Potetbåter/fries:

  1. Vask potetene godt og del i båter. Legg dem i en bolle og ha olje i bollen.
  2. Dryss over salt, paprikapulver, chilipulver og spisskummen. Bland godt
  3. Ha potetbåtene over i en langpanne dekt med bakepapir.
  4. Stek potetene på 225 °C i 20-30 minutter. Bruk en spiss kniv for å se om potetene er møre. Bruk gjerne varmluft de siste 5 minuttene. Da får potetene en sprø og gyllen skorpe.

Laks:

  1. Krydre laksen med paprikapulver, spisskummen, salt og pepper.
  2. Varm opp en stekepanne med olje. Deretter stek laksen i et par minutter. Hakk opp laksen med en stekespade i stekepannen. Stek i 4-5 minutter til. Smak til med pepper og salt, om nødvendig.

Smør tzatsiki på gyrosbrødene, legg i laks, potetbåter og syltet rødløk. Rull sammen og server.