Skip to main content

Marius Grateng

Foto: Studio Dreyer+Hensley

Kragerøskjærgården Montessoriskoles bidrag til Kokkesprell er en herlig grateng som er enkel å lage. Med gode råvarer og et hint av parmesan i potetmosen, vil retten vil falle i smak hos mange.

20-40 min
Enkel

Foto: Studio Dreyer+Hensley

Ingredienser

500 g hvit fiskefilet (feks. torsk)
100 g bacon
150 g frosne grønne erter
80 g revet parmesan
1 eggeplomme

Hvit saus:
30 g margarin
30 g hvetemel
3 dl melk
½ ts salt

Potetmos:
6 store melne poteter
150 g meierismør
1 ½ dl melk
Salt og pepper etter smak
Persille

 

Fremgangsmåte

  1. Skrell og kok potetene møre, la de dampe seg tørre før du moser de.
  2. Del baconet i terninger. Stek baconet gyldent på medium varme.
  3. Smelt margarin i en kjele, ha i hvetemel og rør dette sammen med en visp. Tilsett melk gradvis mens du visper og kok opp mens det røres. Etter oppkok, la det småkoke i to minutter og smak til med salt og pepper.
  4. Del fisken i terninger på 3x3 cm og legg de i den varme sausen.
  5. Mos potetene og tilsett smør i terninger, bland dette sammen. Tilsett så melk, eggeplomme og revet parmesan. Bland inn det stekte baconet.
  6. Smør en stor ildfast form eller fire små porsjonsformer med litt olje.
  7. Ha potetmosen i en sprøytepose (som man vanligvis bruker når man glaserer kake) og legg lagvis potetsmos og fisk. Spre de grønne ertene mellom lagene. Hvis du ikke har en sprøytepose kan du fint fordele potetmosen med en gaffel.
  8. Tilslutt sprøyter du ut resten av potetmosen og lager en fin rosett. Denne blir crispy når du steker den!
  9. Stek gratengen midt i ovnen på over- og undervarme på 200℃ i 20 min, til den er gylden på toppen. Serveres med kruspersille på toppen.