Skip to main content

Slik reduserer dere matsvinn

Foto: Marianne Aronsen

Et enkelt grep mange kan gjøre for å bli mer miljøvennlige, er å kaste mindre mat som kunne vært spist. Her får dere tips til hvordan dere kan redusere matsvinnet i barnehage og SFO.

 

Foto: Marianne Aronsen

Det går med mye ressurser til å produsere og distribuere mat- og drikkevarer, og da er det best om det ender opp med å gi energi til store og små kropper heller enn å havne i søpla. Hvis barn allerede i barnehagen lærer om dette og får som vane å redusere matsvinn, kan de også ta med seg disse gode vanene hjem og videre inn i voksenlivet.

Grafisk ikon av fisk

Tips!

Ønsker du å handle sjømat i sesong, kan du bruke sesongkalender.no for å se hvilke arter som anbefales å brukes. 

 

Planlegging

  • Bli kjent med matvarene dere har på lager og i kjøleskap. Bruk dem opp!
  • Planlegg menyene godt, slik at det blir enklere å planlegge og gjøre innkjøp.
  • Ikke kjøp store mengder av matvarer som har kortere holdbarhet.
  • Ferske matvarer kan benyttes i flere ulike retter.
  • Kjøp gjerne lokalt, kortreist og etter sesong.
  • Hold oversikt over hvor mye rester som blir igjen etter måltidet, og juster innkjøpene neste gang.
  • Lag en plan for hva restene fra de enkelte rettene kan brukes til.

Matservering

  • Ikke server alt på en gang. La varmmaten stå på kjøkkenet, og hent mer derfra hvis det er behov for mer. Ikke ta ut for mye pålegg til brødmaten.
  • Lær barna at de kan forsyne seg flere ganger og at de bør kjenne etter hvor sultne de er før de forsyner seg.
jordklode

Visste du at…?

I Norge kaster vi 450 000 tonn mat hvert år, og det er forbrukerne som kaster mest – i snitt 40,3 kilo per person, eller tilsvarende hver 10. handlepose. Forbrukernes matsvinn representerer en verdi på ca. 12,5 milliarder kroner og et CO2-utslipp på 803 100 tonn. Det er både etisk, lønnsomt, miljøvennlig og bærekraftig å redusere matsvinn.

Kilde: Matvett.no

Oppbevaring

  • Mat som er til overs, bør kjøles raskt ned og oppbevares i tette bokser i kjøleskap eller fryser.
  • Husk at nesten alle matvarer kan fryses hvis dere ikke får brukt dem opp innen holdbarhetstiden. Skriv på dato for innfrysing.
  • Pålegg kan ligge i markerte påleggsbokser. Ha orden på åpnede pakninger og hvilke pålegg som må brukes først.
  • Det er lurt å ha rutiner for rydding av kjøleskap, fryser og lager, slik at dere er oppdatert på hva som bør brukes først. Ha gjerne en bruk først-hylle hvor dere setter maten med kortest holdbarhet.
  • Brød, frukt eller grønnsaker som er til overs, kan godt fryses ned.
Grafisk ikon av fiskekrok

Visste du at...?

Norsk sjømat er generelt et godt valg med tanke på miljø og bærekraft. Noen produsenter velger å synliggjøre dette ved å investere i frivillige ordninger for sertifisering som gjør at de kan sette miljømerker som MSC og ASC på pakningen. Det er verdt å merke seg at en aktør kan tilfredsstille krav til sertifisering uten at logoen brukes på pakningen.

Holdbarhet

  • Bli trygg på forskjellen mellom best før og siste forbruksdato. Lær barna denne forskjellen.
  • Bruk sansene for å sjekke om maten som er gått ut på «best før»-dato er spiselig. Se, lukt og smak. Om dere er usikre, kan dere la maten bli romtemperert eller varme den forsiktig opp, for så å bruke sansene.
  • La barna delta i vurderingen av om maten er brukbar eller ikke.
    Matvarer som er merket «siste forbruksdag» er lettbedervelige matvarer, og skal ikke spises når datoen er gått ut.
 

Bruk opp maten

  • Bruk hele råvaren! Brokkoli- og blomkålstammer er gode i suppe, salat eller på frukt- og grønnsaksfatet.
  • Bein og avskjær fra grønnsaker og fisk kan dere koke kraft på.
  • Frukt- og grønnsaksrester kan dere bruke i smoothie eller i supper og sauser.
  • Melk og fløte som har gått ut på dato, kan dere fryse ned og bruke i matlaging.
  • Tørt brød kan dere lage krutonger eller brødrasp av, og bruke i hjemmelagde fiskepinner og grateng.
  • Hver uke kan dere ha én restedag, hvor dere bruker matrester i en ny rett. 
  • Bruk matrester i supper, gryter og sauser.
  • Fiskerester er flotte å bruke i fiskegrateng.
  • Barna kan få med seg rester hjem, slik at foreldrene får smake på dagens mat.
  • Lær barna hvorfor det er viktig å redusere matsvinn.
Grafisk ikon av lyspære

Visste du at...?

Det finnes mange frivillige merkeordninger som skal hjelpe deg å ta mer bevisste valg innen blant annet helse, miljø og bærekraft. Forbrukerrådet har laget en merkeoversikt på hjemmesiden sin som kan hjelpe deg å forstå disse bedre: forbrukerradet.no/merkeoversikten/