Hygiene på tur
Det er viktig at maten som lages ute er trygg slik at ingen blir syke av den.
Håndvask er like viktig når vi tilbereder mat ute som inne. Alle barna må øve seg på å få gode rutiner for håndvask før matlaging. I starten må barna ofte minnes på å vaske hendene, men etter hvert går dette av seg selv. Når vi er ute på tur er det sjelden at barna har mulighet til å vaske hendene under rennende vann. Tilberedes maten i nærheten av en bekk eller rent sjøvann kan barna skylle hendene her, for så å vaske og desinfisere med våtservietter og desinfeksjonssprit. Dersom maten lages i nærheten av barnehagen eller på et friluftsområde med vann, kan vi bruke en bøtte med varmt såpevann sammen med desinfeksjonssprit.
Det er viktig at jord, sand og annet rusk fra bakken ikke havner i maten. Dersom turen går til et tilrettelagt friluftsområde, er bord og benker gjerne tilgjengelig. Et stabilt underlag letter arbeidet med matlagingen. Går turen til skog og mark, kan en liten presenning eller plastduk være et greit underlag for matlagingen. Et liggeunderlag kan også fungere fint. Dersom det ikke er tilgang på vann der barnehagen skal på tur, må frukt og grønnsaker alltid vaskes på forhånd.