Skip to main content

Havbruk

Havbruk, eller akvakultur, er oppdrett av fisk og andre sjødyr i kontrollerte miljøer. Det er rett og slett en måte å produsere mat fra havet på. Norges kyst er perfekt for havbruk. Det kalde, klare havet, de dype fjordene og den gode vannutskiftningen gir gode forhold for fisken.

Havbruk er en viktig næring i Norge og skaper jobber i mange kystsamfunn. I over 50 år har vi lært mye gjennom prøving og feiling, deling av kunnskap og forskning. Norge er ledende innen innovasjon og utvikling av havbruk, og vår kompetanse og teknologi er etterspurt over hele verden. Det stilles strenge krav til at havbruksnæringen skal vokse på en bærekraftig måte. Næringsaktører, myndigheter og forskere jobber sammen for å nå dette målet. All matproduksjon, både på land og i sjøen, påvirker miljøet. De største miljøutfordringene for lakseoppdrett i dag er lakselus og rømming.

Oppdrettsanlegget

Et oppdrettsanlegg består av et flyteelement på overflaten og en notpose der fisken svømmer. En typisk notpose er mellom 20 og 50 meter dyp og har en diameter på rundt 50 meter. Merdene er festet til havbunnen. I en oppdrettsmerd er det mest vann (97,5%) og litt fisk (2,5 %). Oppdrettslaks utnytter fôret godt og er mer effektiv enn produksjon av andre typer kjøtt. Laks omdanner fôr til kjøtt dobbelt så effektivt som gris og kylling. Dette er fordi laks lever i vann og ikke trenger å bruke energi på å holde seg oppreist. I tillegg bruker laks ikke energi på å holde jevn kroppstemperatur som landdyr. Laks i havbruk bruker 1,15 kilo fôr for å vokse ett kilo. Til sammenligning trenger sauen nesten seks ganger så mye mat for å legge på seg ett kilo.

Laksefôr består av protein, fett, karbohydrater, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Forskning har gjort det mulig å bruke mer vegetabilske råvarer og mindre fiskemel og olje uten at det går ut over fôrets ytelse, fiskevelferd eller smaken og kvaliteten på laksen. Denne kunnskapen er nødvendig for at havbruksnæringen skal kunne vokse bærekraftig i fremtiden. Hvis vi skal produsere mer fisk enn i dag, må dette gjøres uten å bruke mer av begrensede naturressurser som fiskemel og fiskeolje. I dag brukes betydelig mindre marint råstoff i fiskefôr enn tidligere, men vi må fortsatt sikre at fiskens behov for næringsstoffer blir dekket.