Skip to main content

Intro

Illustrasjon: Hipp Hurra
Illustrasjon: Hipp Hurra

Bærekraftige matvaner og forbruk

I dag har vi svært mange valgmuligheter når det kommer til mat. Samtidig, så kan forbruksmønsteret vårt også gå på bekostning av natur og bærekraft. Hva skal vi velge, og hvilke kriterier skal vi bruke? Hva bør vi som forbrukere se etter for å finne gode matvarer som dekker våre egne behov samtidig som det tar hensyn til miljøet rundt oss?

I landbruket høster vi mat om sensommeren og høsten. Fra havet kan vi spise hele året. Torsk og skalldyr er, for eksempel, best på vinteren, makrell om sommeren, og laks kan vi spise hele året. Det er viktig å velge fisk og sjømat som er fanget eller oppdrettet på en bærekraftig måte. Norge er ledende innen fiskeriforvaltning, og stiller strenge krav til fiskeri- og havbruksnæringen. Det kan du lære mer om på de neste sidene i denne leksjonen.