Skip to main content

Fem tips til matlaging på tur

Foto: Studio Dreyer+Hensley

Enten dere skal på en kort eller lang tur, er det alltid godt å ta seg en matpause. Fisk er perfekt som proteinkilde i turmåltidet. Her får dere fem tips til forberedelser, utstyr og tilberedning av sjømat på tur.

Foto: Studio Dreyer+Hensley

1. Start med god planlegging

Med gode forberedelser, gjerne sammen med barna, går det mindre tid til tilberedningen ute på tur. Å legge turen til en fast bålplass med bord og benker krever mindre forberedelse. Noen forberedelser kan også gjøres dagen før. Det viktigste er å tenke gjennom alle trinnene i måltidet og hva vi trenger for å forberede, lage, servere og spise maten. Voksne og barn kan samarbeide om å finne fram og pakke det som trengs av råvarer og utstyr.

Grafisk ikon av lyspære

Forberedelser som gjør matlagingen ute enda enklere

•  Rens og kutt grønnsakene i forkant av turen.
•  Kok opp vann og fyll på termos. Det tar lang tid å koke opp vann på bål eller stormkjøkken.
•  Forkok ris, pasta og poteter slik at det er klart til videre tilberedning.
•  Rens og del opp fisken og pakk den slik at den holder seg kald.

2. Gjør deler av matlagingen i forkant

Det kan være lurt å vaske og dele opp grønnsakene på forhånd. Dette er også god trening i å bruke ulike redskaper som kniv og skreller, hvor barna får trent på både grov- og finmotorikk. Når grønnsaker skal brukes i retter som lages ute, er det viktig at de er delt i små biter. Da får de kortere tilberedningstid. Harde rotgrønnsaker som gulrot, kålrot og potet bør deles i ekstra små biter.

3. Hold fisken kjølig på tur

Fisk og annen sjømat er råvarer som egner seg godt i utekjøkkenet. Fisk må holdes kjølig for å bevare kvaliteten. Det enkleste er å ha fisken i matbokser, pakket i avispapir sammen med fryseelementer. Hvis du ikke har fryseelementer kan du bløtlegge avispapir, surre det våte papiret rundt fisken og legge det hele i en plastpose.

Grafisk ikon av fiskekrok

På tur er det ofte nok å ta med:


•  Tynne, lette skjærefjøler
•  Små, skarpe kniver til barna
•  Bokser til oppbevaring av råvarer
•  Takke, gryte, grillrist eller wok
•  Varmekilde, som grill, stormkjøkken eller ved, rist og fyrstikker til bål
•  Bruk minst mulig engangsutstyr

4. Ha med riktig utstyr

Når vi skal lage mat ute kan vi bruke ulike typer varmekilder. Vi kan tenne bål, bruke grill eller andre typer brennere, som stormkjøkken eller multifuelbrennere. Når bål benyttes som varmekilde trenger vi noe å sette gryter og kar på. Stabilitet er viktig for sikkerheten når barn er med i matlagingen. Det finnes godt utstyr til dette, som rist, bålrigg eller bålstativ. Noe av det enkleste og mest nyttige utstyret på tur er en rist, gjerne samme type som i stekeovnen. Risten kan legges over bålet som et stabilt underlag for en gryte, wok eller takke. Det er også mulig å grille fisk eller å sette foliepakkede skattkister rett på risten.

Grafisk ikon av tallerken

Tips til utstyr til barnas tursekker:


•  Vannflaske
•  Boks/skål til å spise av
•  Bestikk, gjerne en spork
•  Sitteunderlag
•  Ekstra klær (etter årstid)

5. Tilberedning av mat på tur

Fisk har kort tilberedningstid og er naturlig mør. Det er viktig å huske at fisk og sjømat ikke skal varmebehandles for lenge. Fisken kan lett gå i stykker. Vær derfor forsiktig med å røre for mye i retten etter at fisken er tilsatt.

Det tar ofte lengre tid å tilberede mat ute enn inne, så det er lurt å starte med matlagingen straks dere er framme på leirplassen. Temperatur og vind påvirker tiden det tar å lage maten.

Nå har dere alt dere trenger for en vellykket tur! Nedenfor finner dere tre herlige oppskrifter med sjømat som er perfekt på tur. Ønsker dere å ta et dypdykk i temaet, kan dere ta leksjonen vår på «Sjømat i utekjøkkenet». Riktig god tur!